3. Zsámbéki Bodzafesztivál júniusban!

2019-05-10 15:29:06

megosztás

Hagyományosan június elején rendezi meg Zsámbék Városa nyárindító fesztiválját, a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivált, amelynek idén zenei szakmai partnere a Fonó Budai Zeneház.

 2019-ben harmadik alkalommal látogatnak el Pest megye egyik legszebb településére a világ- és népzene kiemelt előadói. Koncertek, táncházak, gyerekprogramok várják az érdeklődőket a középkori romtemplomban és környékén, gasztronómiai különlegességekkel és a város végtelen vendégszeretetével.

A Muzsikás együttes, Bognár Szilvia, a Góbé zenekar, Borbély Mihály és Dresch Mihály kvartettje, a Besh o droM, a Zoord lesz többek között a fesztivál vendége. Külföldi sztárvendégünk a „Russian beat” népzenén alapuló műfajának megteremtői, a szentpétervári Otava Yo! Az Összevonás napján népzenészek és a közönség közösen hoz létre egy produkciót a fesztivál saját koncepciója alapján, amelyet Tímár Sára, Junior Príma díjas énekes és a Magos Együttes vezet. Ugyancsak a közösségi muzsikálást célozza a Benkő Zsolt által vezetett Gitárterápia is. Mindkét eseményen várjuk a közönség hangszeres közreműködését, amelyhez a programot előzetesen meghirdetjük.

A teljes sorozat a romtemplom-béli nyitókoncerttel veszi kezdetét, ahol az elmúlt év egyik legsikeresebb hazai formációja, a Songlines Top of the World címmel elismert Cimbalom Brothers lép fel.

Két cimbalom egy színpadon már önmagában kuriózum, de a Cimbalom Brothers még erre az élményre is rátesz egy lapáttal! A két testvérpárból álló Cimbalom Brothers formációban a Cimbaliband frontembere, Unger Balázs cimbalmos és Unger Gergő (gitár, koboz, tambura), valamint Roby Lakatos zenekarából világszerte ismert Lisztes Jenő cimbalmos és Lisztes László bőgős basszusgitáros muzsikál együtt. A cimbalom virtuóz mesterei, akik nagy tudással újraértelmezik a hangszer határait. Első közös lemezük rögtön a legnagyobb nemzetközi elismeréseket kapta: mint a World Music Charts Europe mind pedig a Transglobal World Music Charts rangos nemzetközi fóruma egyaránt az élvonalba sorolta a lemezt, talán nem is csoda: Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, New Yorktól-Mumbai-ig, Sidneytől Moszkváig, ahol elkápráztatta a közönséget virtuóz cimbalomjátékával, melyben a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik. Unger Balázs - a Cimbaliband  frontembere - az autentikus magyar népzene és a Balkán cimbalomfutamaival fűszerezi ezt az egyedülálló zenei projektet.

https://www.youtube.com/watch?v=-egiTIklUqU

Idén a Hagyományok Háza is bekapcsolódik a programba, Pünkösdi tematikájú hagyományörző és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Romtemplom mellett. Kemendi Ágnes, aki már nem csak országosan, hanem határainkon túl is ismert és elismert szakember, kifejezetten bodza-tematikájú foglalkozásokat tart majd. Vasárnap pedig Pünkösdi király- és királynőválasztás is lesz, gyerekeknek!
Mivel egy remek zenei és kulturális fesztivál sem lehet teljes jó gasztronómia nélkül, a város Zsörrel és Zsálinkával, valamint házias finomságokkal készül. A programokhoz kapcsolódik egy mini cseh sörfesztivál „a Matyiban” – amely a város egyik kultikus vendéglátóhelye - kézműves sörökkel, autentikus cseh harapnivalókkal.

A romtemplom körüli különleges atmoszférához a fényfestés is hozzájárul majd, egy elismert kreatív csapat öltözteti fényekbe a 13. században épült csodálatos premontrei bazilika impozáns falait.

A fesztivál honlapja itt: https://sambucus.hu/
Facebook oldala itt: https://www.facebook.com/sambucusfest/

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat