Így kényeztet a Fonó ebben a melegben (is)

2021-07-22 10:53:44

megosztás

Csík János és a Mezzo, Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák, Jazz a Teraszon, magyarózdi gyűjtések a Ritka zenekartól, táncházak és hangszersimogatás

Igazi nyáresti koncertet ígér a Csík János és a Mezzo július 22-én estére: a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató jó hangulatú, jazz ízű dallamok a zenekar remek muzsikusainak előadásában. Ahogy Csík Jánostól megszokhattuk, újszerű és mégis szokatlanul ismerős minden, szerethető, családias és magával ragadó. Július 29-én a Fonó légkondicionált koncerttermét már Ferenczi György és rackái töltik be hangokkal és energiával, zenei kreativitással és szeretettel. Kitör a magyar rock and roll forradalom, blues és népzenei alapokon, és bevalljuk: ez már nagyon hiányzott nekünk! Közben a Fonó Teraszon ingyenes koncertek muzsikálják belénk a hideg kézműves söröket és remek fröccsöket: Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója, a Juhász-Sárkány-Cseh Jazz Trió és az elmaradhatatlan, számtalanszor hivatalosan és szívünkben is díjazott Gáspár Károly Trió szórakoztat bennünket. Péntekenként táncházzal telik meg a ház, a talpalávalót 23-án a Magosnak és az Erdőfűnek, 30-án pedig a Ritka zenekarnak köszönhetjük. A szombat délutáni családi programok is folytatódnak, a Klárisok zenekar mesekoncertje és az Ördöngös Népzenetanoda várja a kisebbeket igényes, gyerekeknek szóló zenei programmal a következő szombatokon. Nézzük akkor részletesen is: 

Sajátos jó hangulatú koncertélményt ígér Csík János és a Mezzo zenekar július 22-én 20.00-kor. Friss, lendületes előadásukban a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató jó hangulatú jazz ízű dallamok, olyan zenészek tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki pedig a jazz muzsikához áll közelebb. A dalok – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – precízen összeállított elegye a különböző stílusoknak, szerethetően megidézve régi és új zenéket, újra gondolva azokat. Éppen ezért színes, újszerű és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős.
Szép a tavasz, szép a nyár – VIDEÓ itt »» 
További részletek itt »» 

Ferenczi György és zenekara július 29-én 20.00-kor ismét csodát tesz velünk: beszippant és elvarázsol – pusztán hangokkal, energiával, végtelen kreativitással és szeretettel. Műsorukban összeolvad a magyar kultúra, és a rock ' ' roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock ' ' roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.
Nem ver meg engem az Isten – VIDEO itt »»

További részletek itt »» 

Péntekenként koncert és táncház tölti be a házat és kitáncoljuk magunkból az elmúlt hónapokat, évet! Július 23-án a táncházmozgalom egyik legkiemelkedőbb fiatal formációja, a Magos lép színpadra az esti koncerten. Elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és a Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamait játsszák. A koncertet követően a hazai táncházak első számú zenekara, az Erdőfű muzsikál táncházat, ameddig bírja a lábunk!

Részletek itt »» 

Július 30-án pénteken a Ritka zenekar duplázik: Vizek, tornyok, hegytetők - monografikus koncertjüket hozzák el Magyarózdról, majd a táncházban is muzsikálnak. „A magyarózdi népzenei gyűjtések története már jó ideje foglalkoztatja a fantáziánkat. A koncertanyag összeállítását egy hosszas kutakodás előzte meg, melyben a Zenetudományi Intézet rengeteg digitalizált anyagát dallamok szerint kellett szétvágni, áttanulmányoztuk Horváth István Magyarózdi toronyalja című könyvét, Pávai István Magyarózdi népzene című DVD-romját, Jagamas János DVD-romján lévő felvételeket, hogy megismerjük a különböző zenészek által játszott, jó pár évtizedet átölelő felvételhalmazt. Az eredeti anyagok mellett az eddigi revival feldolgozások is tanulságosak voltak, főként a Horváth István unokájával, Panek Katival készült felvételek. A gyűjtések idején a zenekarok tagjai minden esetben meglehetősen idősek voltak, tehát sok esetben rekonstruálnunk kellett, hogy milyen is lehetett az egészséges hangzásvilág, tempók. Az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk milyen elzárva lenni, közösségi élményeket nélkülözni. A koncertet úgy alakítottuk, hogy daltanítások szakítják meg a koncerthangulatot. Ám pont ezek a megszakítások kötnek minket szorosabban össze a hallgatóság tagjaival.” – írja a zenekar.

Egy videó itt »»

Mindeközben a Fonó Teraszon kiváló jazzformációk adnak egymásnak találkozót:
Július 24-én Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója lép fel 19.30-tól. Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet, hiszen a duó formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formának, ebben a felállásban pedig unikumnak számít. A páros zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira.

Egy videó itt »»  

További részletek pedig itt »» 


Az est második felében a Juhász-Sárkány-Cseh Jazz Trió játszik, amelyben Juhász Attila (zongora), Sárkány Sándor (bőgő) és Cseh Balázs (dob) áll össze egy nagy közös muzsikálásra.
Gáspár Károly zongorista a hazai jazz élet egyik meghatározó szereplője. Sokrétű zenei tevékenysége mellett a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője, a JazzMa.hu kritikai rovatvezetője. Triójával saját kompozíciókat és jazz standardeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztetizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a mainstream jazz hagyományait. A Gáspár Károly Trió a JazzMa.hu olvasói szavazatai alapján „Az év lemeze”-díjat nyerte el a „The Outsider”című albummal, amelyet 2019-ben pedig Fonogram-díjra is jelöltek. Gáspár Károly a JazzMa.hu 2019-es Szerkesztőségi Szavazólistáján „Az év zongoristája”-díjat nyerte el, a Fesztivál- és Koncertszervezői Szavazólistán a „Salvation” (második albumuk) „Az év lemeze”, a Gáspár Károly Trió pedig „ Az év együttese” lett. 2020-ban Fonogram-díjra jelölték a „Salvation”-t. 2020-as JazzMa.hu Olvasói Szavazólista, „Az év zongoristája”-díj: Oláh Kálmán és Gáspár Károly.

Egy videó itt »» 

További részletek a koncertről itt »» 

Ahogy az elmúlt időszakban végig, a következő hetekben is szombaton délutánonként családi programmal készülünk 16.00 órától. Július 24-én a Klárisok zenekar mesekoncertje lesz remek zenészekkel. Korzenszky Klára énekesként és gyermekpszichológusként egyaránt fontosnak tartja a játék és a mese szerepét a gyermekek egészséges személyiségfejlődésében. A Klárisok zenekar mesekoncertjén a sok évszázados népi bölcsességek, mesék, mondókák és népdalok harmonikusan fonódnak össze a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeire épülve.

Egy videó itt »» 

Részletek itt »» 

31-én szombaton 16.00-kor pedig az Ördöngös Népzenetanoda tart Hangszersimogató családi programot a házban. A komáromi Ördöngös Népzenetanoda arra vállalkozik, hogy kortól és zenei előképzettségtől függetlenül minél több emberrel megismertesse a hallási utáni ösztönös zenetanulás módszerét és az együtt muzsikálás ősi varázsát. A magyar népzene igazi mesterei, a falusi parasztzenészek évszázadokon át hagyományozták páratlan kincsüket olyan módon, hogy sohasem láttak kottát és a muzsikálást nem iskolában tanulták. Horsa István 2010-ben alapította meg zenetanodáját, amelyben pontosan ezzel az ősi módszerrel tanítja a zenét. Meggyőződése, hogy ha szeretnénk ugyan úgy muzsikálni mint a mesterek, akkor a módszereiket is követnünk kell. Az Ördöngös Népzenetanoda különleges előadása a "Hangszersimogató", amelyben a gyerekek saját maguk is kipróbálhatják a legfontosabb magyar népi hangszereket és a rögtönzött együtt muzsikálás során megérezhetik, hogy mekkora örömet jelent a magyar népzene. További információ a www.nepzenetanoda.hu oldalon található.

Részletek a koncertről itt »» 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat