Krakkóban is elindult a Fonó Klub

2019-02-25 12:21:12

megosztás

Szakmai konferencia, Hungarian FolkEmbassy, Kapela Maliszów koncertek és más programok is várták az érdeklődőket a lengyelországi népzenei klubban

 A Wacław Felczak Alapítvány létrehozásának apropóján, az EMMI és a Music Export Poland támogatásával a Fonó bemutatta:

II. “I do szklani, I do tańca – együtt táncol, s issza borát”

fővédnök: Körméndy Adrienne, Magyarország krakkói főkonzulja

Fotó: Michał Ramus

alsó sor balról: Jan Słowński (a Strefa alapítója és vezetője); Marek Hodja, a Music Export Pland ügyvezetője, Dr. Körmendy Adrienne, Magyarország Krakkói főkonzulja, Karol Biernacki (a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke), Mohay Gergely (Emberi Erőforrások Minisztériuma, osztályvezető).

felső sor balról: Diligens Linda (Fonó - nemzetközi booking), Jakub Borysiak (Polskie Radio munkatársa), Lajtai Márk (Nézőpont Intézet, vezető elemző), Rosonczy-Kovács Mihály (Philidor Intézet, ügyvezető), Ula Nowak (Fonó - Kraków, programszervező)

 

A Fonó megalakulása óta megőrizte eredeti küldetését: a hagyományok és értékteremtés mentén mutatja be a magyar és Kárpát-medencei autentikus népzenét és a gyökereinkből táplálkozó világzenei- és jazz irányzatokat rendszeres programok – táncházak, koncertek – és fesztiválok formájában, valamint mind független helyszínként, mind pedig kiadóként támogatja ugyanezen műfajok alkotóit.

Az elmúlt években a zeneház az ország több pontján indított klubot, s ezzel még többeknek tette elérhetővé a néptánc- és népzenekultúrát: nagy sikerrel működik a szegedi Fonó Klub, amely a legaktívabb, de évente több programot szerveznek Mezőkövesden és Jászberényben is a Fonó égisze alatt. A Magyar Örökség, Prima Primissima és többszörös Magyar Brands díjas, valamint a rangos nemzetközi Womex Top Label díjjal többször is elismert Fonó 2019. február 23-ai krakkói indulásával megkezdi külföldi klubhálózatának kiépítését.

A Jan Słowiński népzenész, a húszéves lengyel táncházmozgalom egyik meghatározott alakja által működtetett Strefa szórakozóhelyen helyet kapó krakkói Fonó független klubként mutatja be a népzene- és világzene kiemelt előadóit koncertek, táncházak és szakmai programok keretében segíti a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokat, ezáltal hozzájárul közös művészeti projektek létrejöttéhez is.

A Felczak Alapítvány létrejöttével a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok új szintre emelkedtek, amelynek egyik kiemelt területe a kultúra: a zenediplomáciai együttműködések, a lengyel és magyar világzenei piac kétoldalú szoros eszmecseréje és együttműködése a 2018 márciusában a Fonóban megrendezett lengyel-magyar eseménysorozattól datálható. Ennek volt folytatása a most megrendezésre kerülő krakkói esemény.

2019. február 23-án napközben lengyel-magyar zeneipari konferenciát szervetek, amit Dr. Körmendy Adrienne, Magyarország krakkói főkonzulja, a program fővédnöke nyitott meg. Ennek során a résztvevők bejelentették, hogy megkezdik a „Lengyel-magyar Táncházfórum” létrehozását, amely célja, hogy a népzene markánsabban tudjon megmutatkozni a világzene által eluralt nemzetközi szcénán.

Este sor került a Fonó Klub ünnepélyes megnyitására. A 70-es évek magyar táncházmozgalom, az értelmiséggel való szoros kapcsolattartás hagyományaihoz visszatérve Wit Szostak, egy a lengyel népzenészekről szóló regényének a könyvbemutatójával indult a program, amit a lengyel Kapela Maliszów, valamint a Hungarian FolkEmbassy és Kubinyi Júlia koncertje követett. Az estét lengyel-magyar táncház zárta.

2019-ben további két eseményt terveznek a krakkói Fonó Klubba. Az események irányításában és a stratégia kialakításában Horváth Lászlónak, a Fonó igazgatójának és Rosonczy-Kovács Mihálynak, a krakkói Fonó Klub ötletgazdájának, a Fonó megbízott nemzetközi képviselőjének krakkói partnere Ula Nowak zenei producer és újságíró.

„A Fonó – Kraków elindulása egy új fejezet a tevékenységünkben. Hosszú évek óta otthont adunk lengyel táncházaknak, koncerteknek, és olyan nagyrendezvényeknek, mint például az Etnokraków fesztivál. Izgalommal tekintünk a koncentrált lengyel-magyar kulkturális együttműködések elé.” (Jan Słowiński, népzenész – Strefa tulajdonos)

“Meggyőződésem, hogy kultúrdiplomáciánk legnagyobb ereje a táncházmódszer exportjában van, hiszen egyszerre tudjuk bemutatni saját kultúránk egyik legszebb darabját, a magyar népzenei és néptánckincset, de talán ennél is fontosabb: magyar eszközt adunk más nemzeteknek, saját kultúrájának, akár városi, modern környezetben való megéléséhez, tartalmas, közösségépítő szórakozást kínálva. A lengyel táncházmozgalom két évtizede indult, szereplői rendszeresen elmondják, hogy sokat tanulnak a magyaroktól. Ennek a tapasztalatcserének is fontos színhelye lesz a Fonó – Kraków a jövőben." – mondja Rosonczy-Kovács Mihály népzenész.

„Ha külföldön is meghonosodik az a módszer, amit itthon már évtizedek óta alkalmazunk, ha kialakulnak ennek nyomán olyan közösségépítő, értékteremtő- és értékmegőrző helyszínek a városban, amelyek megtartó hagyományainkból táplálkoznak, akkor ezért érdemes dolgozni.” (Horváth László, a Fonó igazgatója)

Az eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Music Export Poland támogatta.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat