Megjelent! Elemér Balázs plays Chopin 24 Preludes & 24 Reflections

2021-06-28 18:12:51

megosztás

Bátor lemezzel debütál a 21 éves Balázs Elemér (zongora), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. A zenész családból származó fiatal művész számos jelentős versenygyőzelmet és díjat tudhat magáénak, köztük a Junior Prima Díjat.

Írt már zenét színháznak és lépett fel hazai neves koncerttermekben és külföldön is. A Fonó kiadásában most megjelent első lemezén pedig Chopin 24 prelüdjét játssza szokatlan szerkesztésben: minden prelüd után a művész saját átirata következik, a reflexió. Így válnak Chopin ismert darabjai abszolút kortárssá egy ifjú zenesszerző és zongoraművész saját reflexióival. A lemez a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával jelenik meg.

"Chopin és improvizáció. Nincs olyan két fogalom amely közelebb állna egymáshoz, és nincs is jobb érzés debütáló lemezemként ezzel a csodás projekttel kezdenem. Úgy gondolom az a rögtönzés melyhez a legnagyobb zeneszerzőink mint Bach , Mozart , Liszt és nemutolsósorban Chopin is minden koncertjén folyamodott , kihalt a mostani klasszikus vérkeringésből. Ezzel a lemezzel szeretném mindenkihez eljuttatni az üzenetet, hogy igenis él és virul az improvizáció , és a Chopin prelűdöknél tökéletesebb zenei kiindulópontot nehéz talàlni!" (Balázs Elemér)

2000. december 16-án született Budapesten zenész család sarjaként. Hivatalosan 6 évesen kezdte zongoratanulmányait Práda Ágnes tanárnőnél, jóval előtte már saját darabokat komponált. Jelenleg a Zeneakadémia másodéves hallgatója, Dráfi Kálmán növendéke. Creative Art-díjas.(2017), az Országos Zongoraverseny Nagydíjasa, illetve különdíjasa a legjobb Bach interpretációjáért (2018). Részt vett Takács-Nagy Gábor, illetve Vásáry Tamás kurzusán. Édesapja felkérésére komponált vonósokra írt darabjait a Budafoki Dohnányi Zenekar játszotta fel. Ez az Örök szerelem c. lemez Fonogram-díjat kapott. Első színházzenéje Weöres Sándor Octopus c.darabjához íródott, mely az évad előadása lett (2018-2019). 2019-ben Junior Príma Díjat kapott, 2020-ben dolgozott először a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Klasszikus szóló zongoristaként fellépett már a Zeneakadémián,a Műpa Nagytermében, a Magyar Rádióban, a BMC-ben, az MTA Zenetudományi Intézetében, az Óbudai Társaskörben, a Miskolci Nemzeti Színházban, Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében, Neversben illetve Párizsban.

 A CD megjelenését a Waclaw Felczak Alapítvány támogatta. 

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat