MEGJELENT! Sarjú Banda: Kedvenceink

2021-11-17 14:39:07

megosztás

A fiatal muzsikusokat 2015-ben ismerhette meg az ország az MTVA és a Duna TV „Fölszállott a Páva” című tehetségkutató verseny műsorában. Ekkor még egyéni kategóriában mutatták meg tudásukat, de a színfalak mögött elindult a közös muzsikálás.

Szoros barátság és egy új zenekar született, családjuk és Kuczera Barbara művészeti vezetőjük támogatásával. 2016-ban már Sarjú Banda néven indultak a versenyen és elnyerték az Ország Legjobb Zenekara díjat. A sarjú jelentése: utód, leszármazott vagy levágott növény szálak töveiből újra kikelő hajtás. A Sarjú Banda hivatása az eredeti magyar hangszeres népzene elsajátítása, megőrzése és tovább éltetése. Örömmel és tisztelettel tanulják a mesterektől, hagyományőrző zenészektől, éltetik a színpadon és a táncházakban egyaránt. A zenekar havonta Kamasz táncházat muzsikál a Fonóban, ami hiánypótló a táncházi közegben, első lemezükön különböző tájegységek zenéiből válogattak, mi mást, mint a „kedvenceket”?!

A Sarjú Banda Kedvenceink című lemeze megvásárolható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél, online itt >>

„Lehetetlen röviden leírni, megpróbálom: A világ legszerencsésebb embere vagyok! Köszönöm a feltétel nélküli szeretetet és bizalmat id. Magyar Kálmánnak, aki megálmodója és egyben névadója is a bandának. Hálás vagyok a szülőknek és a tanároknak, akik szívvel-lélekkel támogatják ezeket a fiatal tehetségeket. Nekem nincs más dolgom, mint hallgatni a kedvenc dallamokat a kedvenceimtől!” (Kuczera Barbara, Sarjú Banda Művészeti Vezető, népihegedű-tanár, előadóművész)

„Furcsa érzés ezekkel a kis „csodabogarakkal” dolgozni és együtt muzsikálni is. Ha hallgatom őket, kiforrott, kimunkált, összeszokott, érett banda szól. De ha kinyitom a szemem, egy féltucat kamasz bukkan elő… És nem értem a kialakult helyzetet… Talán rajtuk keresztül végre megadatik számomra, hogy nem hiába való volt ez az elmúlt 40 év. Hogy nem hiába való volt a sok-sok személyes találkozás a szakma nagy öregjeivel, a sok-sok utazás, tanulás azért, hogy megőrizzük magunknak és az utókornak ezt a fantasztikus magyar hangszeres népzenei örökséget. Mert jön az új generáció, akiknek a XXI. századi életébe tökéletesen beleillik a hagyomány, a tisztelet, a büszkeség a magyarságukra, a megmutatni akarás. Köszönöm Sarjú!” (Salamon Beáta, Magyar Arany Érdemkereszt tulajdonosa, eMeRTon-díjas népzenész, népihegedű-tanár, előadóművész)

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat