Világviszonylatban ezüstérmes a Fonó! WOMEX Top Label 2020

2020-10-14 17:58:42

megosztás

A világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáján ezüstérmes lett a Fonó!

A napokban tette közzé a WOMEX (World Music Expo), mint a nemzetközi világzenei piac meghatározó fóruma az idei legjobb 20 kiadót tartalmazó Top Label listát hírlevelében és weboldalán. A Fonó a 2. helyen került fel a világ 20 legjobbja közé, egyedüliként képviselve a hazai és egyben a teljes kelet-közép-európai lemezpiacot is. Más kiadó ebből a régióból nem került föl a listára, ahogy az előző években sem. Az első helyen idén a német Glitterbeat szerepel.

A Fonó az előző években is szerepelt a Top Label listán, de ilyen előkelő helyezést eddig nem sikerült szereznie. A lista rangsora a havi toplistás eredmények figyelembevételével születik, összeállításánál két nemzetközi világzenei toplista, a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts eredményeit összesítik. Az eredmény több mint száz világzenei rádiós szakember véleményét tükrözi. Az a kiadó kerülhet a legjobbak közé, akinek több lemezét ismerték el a toplistákon abban az évben. A jelenlegi Top Label lista 2019 szeptembere és 2020 augusztusa közötti időszakot veszi figyelembe.

Ebben az időszakban volt olyan hónap (október), amikor egyidejűleg mindkét listán három (!) Fonós lemez szerepelt a legjobbak között világviszonylatban, így a Parno Graszt Már nem szédülök, a Lajkó Félix & VOLOSI és a Boban Markovic Orchestra MRAK című albuma. Balogh Melinda Napkerék című lemezét is díjazták mindkét listán (november), tavasszal Herczku Ági és a Banda KAMARA című lemeze szerepelt sikerrel az egyik (TGWMC) listán, míg a Muzsikás és az Amadinda közös lemeze, a Párhuzamok és kontrasztok a másik (WMCE) listán. Hónapokon át toplistás volt a Besh o droM 20. jubileumi albuma (május-június-július WMCE, május-június TGWMC).

2020 Top Labels
Glitterbeat (Germany)
Fono Records (Hungary)
Nordic Notes / CPL Music (Germany)
Homerecords.be (Belgium)
World Music Network / Riverboat (UK)
Kirkelig Kulturverksted (Norway)
Buda Musique (France)
ARC Music (UK)
Smithsonian Folkways Recording (USA)
Cooking Vinyl (UK)
Real World Records (UK)
Les Disques Bongo Joe (Switzerland)
Ajabu! (Sweden)
ACT Music (Germany)
Stonetree Records (Canada)
Wrasse Records (UK)
Contre-Jour (Belgium)
Galileo MC (Spain/Germany)
Sterns Music (UK)
Cumbancha (USA)

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat